Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak moc si jsou lidé a delfíni podobní? Hodně!!

28. 12. 2006

Zde uvádím pár příkladů podobnosti delfínů a lidí.

Delfíni jsou společenští tvorové (stejně jako lidé) a nejlépe se cítí se svými druhy. Na volném moři tvoří početná společenství (mnoho rodin žije spolu), delfíni při pobřeží žijí v rodinných skupinách (jako lidské rodiny).

Ale taky i někteří delfíni žijí osaměle. Jsou to vždy dospělí jedinci (v tom jsou delfíni lepší než lidé- na děti jsou vždy hodní, tudíž mláďata nemají důvod opustit skupinu) - buď byli ze skupiny vyhnáni, nebo si tento způsob života zvolili sami (jako někteří lidé). Mnoho osaměle žijících delfínů připlouvá ke břehům a vyhledává lidskou společnost (to je jako když osamělí lidé vyhledávají zvířecí společnost).

Delfíni se velice rádi mazlí- jen tak ale i při námluvách.

Pomáhají si (to je pro lidi typické):

Při porodu obvykle pomáhá matce další samice ze skupiny. Obě mládě zdvihnou a jemně je postrčí k hladině, aby se poprvé nadechlo. Druhá samice mládě hlídá tehdy, když se matka vydá na lov. Když je některý delfín ze skupiny zraněný, ostatní ho brání a pomáhají mu k hladině, aby se mohl nadechnout.

Cítí lítost nad ztrátou jedince ze skupiny (hlavně v rodinách).

Delfín je podle výzkumů (spolu s některými primáty) hned po člověku nejinteligentnějším tvorem na světě. Někdo dokonce tvrdí, že jsou inteligentnější než primáti, ale to se neví jistě. PS.: Člověk je taky primát, ale tady se myslí např. šimpanzi či gorily ne lidé.

Někde jsem slyšela, že inteligence delfína je na úrovni tříletého dítěte. Mě osobně to přijde dost na to, abych si uvědomila, že zabít delfína je jako zabít 3leté batole.

My jsme tedy nejinteligentnější tvorové na souši a oni zas ve vodě. Jsou tedy delfíni takoví "vodní lidé"? Mohli by být. Zatím se neví, jestli mají delfíni rozum, ale já si myslím, že určitě mají.

A v čem dalším si jsou lidé a delfíni podobní?

Delfíni si dávají jména.

Mají rádi zábavu a hraní si s ostatními.

Mají značné dorozumívací schopnosti (mají svůj vlastní jazyk). Dokáží se bez problémů mezi sebou dorozumět, jako to mezi sebou dokáží lidé.

Jsou vynalézaví- Je popsán případ, kdy divocí delfíni užívají nástroje - mořské houby k ochraně nosu při hledání na dně.

Co dodat? Delfíni jsou tak nádherní a inteligentní tvorové. Proč to jen lidé nevidí? Proč jsou tato úžasná zvířata denně po tisících zabíjena? Proč je lidé pro vlastní potěšení týrají a vězní v mořských světech? Proč jsou lidé tak (slušně řečeno) hloupí, když o sobě tvrdí, že jsou nejinteligentnějšími tvory naší planety? Tak proč?!!!

Zdroje:

Moje znalosti a kontrolovala jsem jejich správnost podle tohoto článku:

http://www.steiner.cz/david/delfini/

ZDROJ : http://warbel.blog.cz/0608/jak-moc-si-jsou-lide-a-delfini-podobni-hodne

21