Jdi na obsah Jdi na menu
 


NEMOCI

15. 7. 2006

 

Co můžeme sami udělat aby naše morče bylo zdravé (nebylo nemocné)a uměli rozpoznat příznaky nemocí :

     -  krmit morče pravidelně ( a ve stejnou dobu )

     -  začínat denní jídelníček trochou kvalitního sena ( či trávy )

     -  zajistit dostatečné množství vitaminu C ( v potravě )

     -  nepřekrmovat morče určitým druhem potravy, ale

        krmit ho různým krmením ...

     -  denně čistit misku s krmením a měnit vodu v napaječce nebo

        misce

     -  pravidelně čistit klec ( nejlépe každý den )

     -  morče nikdy nevystavovat přímému slunci, dešti nebo větru ...

     -  zabránit průvanu a vlhkosti v kleci ( kotci ... )

     -  Během krmení pečlivě sledovat stav morčete :

         - Nevypadá nemocně?

         - Má morčátko chuť k jídlu?

         - Je dostatečně aktivní?

         - Má normální trus ?

     -  Podle potřeby kontrolovat tělesnou teplotu. Normální teplota morčete se pohybuje mezi 37,5 až 39 stupni Celsia. Teprve pak lze hovořit o zvýšené teplotě nebo horečce.

Není-li morče v dobré kondici, musíme co nejrychleji zjistit příčinu tohoto stavu a podniknout účinná opatření. Včas zajistíme pomoc veterináře. Čím déle budeme čekat a myslet si , že to nic není a jít k veterináři např. až za 14 dní ,bude obtížnější morče vyléčit !! Některé nemoci jsou také nevyléčitelné. Snažme se jim proto předejít. Následující popis některých známějších nemocí morčat nám usnadní rozpoznat jejich příčinu.

Obrazek

Abcesy

Ačkoli se abscesy nevyskytují často, přesto je zde uvádíme, abychom je odlišili od někdy podobně vypadajících nádorů. Rozlišujeme dva druhy abscesů. První druh se vyskytuje zřídka a vzniká infekcí zvnějšku, například po zranění. Abscesy se také mohou objevit následkem nakažlivé choroby v lymfatických uzlinách na hlavičce nebo na bříšku. Tyto abscesy se objeví u více morčat najednou a choroba má silně proměnlivý a hlavně rychlý průběh. Izolace nemocných zvířat je naprosto nutná. Je nutný zásah veterináře, aby zjistil, zda jde o nakažlivou formu choroby. Pokud absces sám nepraskne, musí se otevřít, vydezinfikovat a doléčit vhodným lékem. U staších morčat se tyto hnisavé otoky mohou vyskytovat na bříškách chodidel. Někdy se po vyléčení objevují znova a v některých případech bývají chronické.

Červi

Morčata, která dostávají přírodní potravu, mohou být občas nakažena červy. Přítomnost červů někdy nemusíme zjistit ze stolice morčete. Příznakem nákazy červy je mazlavá stolice a naježená srst. Při pochybnostech zajdeme k veterináři. Červy lze často jednoduše odstanit některým z léků proti červům.

 

Kokcidióza

Kokcidióza je nakažení parazity, mikroskopickými organismy kokcidiemi, které ničí stěny a sliznice střev. Mimo tělíčko morčete mohou přežívat tak, že se obklopí schránkou zvanou cysta, kterou opustí až při dostatku vláhy. Stolice morčat s kokcidiózou je rozbředlá, někdy krvavá a tmavě zbarvená. Morče vypadá očividně nemocně, sedí tiše v rohu a chlupy má naježené. Velkou ztrátou tekutin dochází k rychlému hubnutí a vysoušení. Nákaza se šíří výkaly. Jednoduché vyšetření stolice u veterináře může prokázat výskyt této choroby. Kokcidióza se dá vyléčet jednoduše, ale nemoci je lépe předcházet přísnými hygienickými opatřeními. Ohrádka, ve které byla nákaza, se musí důkladně vyčistit a vydezinfikovat, a po dobu dvou týdnů nesmí být používána. Ohradka, lahvička na pití a miska na krmení se samozřejmě musí i nadále udržovat v čistotě. Domníváte-li se, že morče má kokcidiózu, musí co nejdříve dostat vhodné léky.

Leukémie

Leukémie se někdy, vyskytuje také u morčat. Lymfatické uzliny jsou v tom případě zvětšené. Zvířátka jsou většinou vyhublá a ve špatné kondici, i když žerou normálně.
Vyšetřením může být zjištěna přítomnost nadměrného množství bílých krvinek. Léčení této nemoci je beznadějné.

Nádory

Skutečné nádory se u morčat naštěstí vyskytují velice zřídka a vyskytují se téměř vždy pouze u starých zvířat. Pouze malé procento nádorů lze zjistit pouhým pohledem. Většinou se objevují v těle na dýchacích cestách. Bouličky v kůži nebývají nádory, ale ucpané tukové žlázy nebo abscesy, které musí být někdy odstaněny zvěrolékařem. Úspěšnost léčení nádrou závisí na různých faktorech, které nám může objasnit zvěrolékař.

Nachlazení

Obyčejné nachlazení se u morčat v podstatě nevyskytuje. Zvířatka mají však někdy infekce dýchacích cest, kde je pomoc zvěrolékaře nutná. Někdy se infekce dají vyléčit jednoduchými léky.

 

Paratyfus

Morčata, která mají v sousedství krysy a myši, mohou onemocnět paratyfem. Snažme se proto nemít morčata a krysy nebo myši blízko sebe. Projevem paratyfu je silný úbytek váhy, někdy se objeví také zácpa. Játra a slezina jsou jasně zvětšené. Nemoc většinou postupuje rychle: během dvou až tří dnů většina morčat umírá.

Plynatost

V žaludku a ve střevech se během zažívání může vytvořít nadměrné množství plynů, například pod vlivem bakterií a při jednostanné potravě jako je jetel, čerstvá jarní tráva bohatá na bílkoviny a určité druhy zelí. Zvířata se přežerou a pak je začnou zužovat plyny. Žaludek a střeva jsou velice napjatá, bříško zvětšné a bolestivé. Morčeti to způsobuje bolesti, které ve vážných případech mohou způsobit i smrt.
Domácí léčbou je takzvaný "zazračný olejíček", avšak rychlá návštěva veterináře může zvířátku někdy zachárnit život. Když se morče uzdraví, nedáváme mu první dny žádné zelené krmení, ale pouze malé množství lehce stravitelného krmení a sena. Potom ho necháme pomalu navyknou na starou potravu.

Problémy s chrupem

V dolní a horní čelisti má morče vždy po dvou řezácích a čtyřech stoličkách. Zuby morčete neustále roustou a také se neustále obrušují. Alespoň pokud mají dostatečnou příležitost. Řežáky se během jídla třou navzájem o sebe, čímž zůstavají ostré a obrušují se. Když je postavení řezáky v čelistích špatné nebo chybí-li jeden z protilehlých zubů, nedochází k jejich obrušování a zuby mohou vyrůstat z tlamičky jako sloní kly. Morče nemůže tlamu pořádně zavírat a přijímání potravy mu činí potíže. Zuby můžeme uštípnout, ale to problém vyřeší pouze dočasně. Potom zuby musíme uštipávat jednou za čtyři až šest týdnů. Prvním příznakem zubních potížích je to, že morče nedojídá potravu a pomalu hubne, i když o jídlo projevuje zájem. Chrup bychom proto měli pravidelně kontrolovat. Existuje také dědičná vada chrupu, kdy je postavení čelistí špatné. Zvířata s touto vadou jsou vyřazována z chovu.

Dbejme na to, aby mohlo morče bez problémů přijímat potravu. Nenechejme zuby nechat vyrůst tak, aby byly zahnuté a způsobovaly poranění v tlamičce. Na štípání zubů je potřeba odborná pomoc. Potíže s chrupem se často špatně odstraňují. Při nedostatku vitaminu C nemají morčata chuť k jídlu, chrup jim začne žloutnout, vilat se a vypadávat.

Průjem

Průmějem může mít různé příčiny. U krátkodobého průjmu jde většinou o dietní chybu. Příliš mnoho krmení téhož druhu, příliž zeleného krmení nebo náhlý přechod z jednoho druhu krmení na druhý mohou způsobit průjem. V těchto případech dáváme morčeti čtyři dny pouze seno a vodu a stav se většinou zlepší. Potom necháme morče opět si pomalu zvykat na krmení, které dostávalo předtím. Průjem může být také druhotným příznakem některých nemocí. Pokud průjem z neznámých příčin přetrvává, i když morče nemá žádné jiné specifické projevy choroby, můžeme zkusit některé z léků proti průjmu.

Roztoči

vit svrab

Svrab

Svrab způsobuje lysiny na kůži. Nemoc způsobuje roztoč Trixicarus caviae, který způsobuje nesnesitelné svědění. Ve vážných případech zvíře celé vypelichá a vyhubne. Pokud se svrab neléčí, je tato nemoc pro morčata skutečným utrpením, protože si mohou ustavičným škrábáním a hryzáním způsobit rozsáhlá poranění. V mnoha případech ubývá chuti k jídlu. Březí samičky této nemoci zvlášť podléhají a mohou potrati nebo dokonce zahynout. Tato nemoc se jednoduše rozpozná pod mikroskopem. Proto svrabu naštěstí existují dobré léky, nemoc je však důležité v co nejrannějším stadiu zachytit.

Svrab v uchu

Pořídíme-li si morče, musíme dobře zkontrolovat, zda má vyčistěné uši. Přesto, že se tato nemoc vyskytuje spíše u králiků, doporučujeme zvýšenou opatrnost. Svrab v uchu je způsoben ušním roztočem. Nakažená morčata pravidelně třesou hlavičkou a škrábou se v ouškách. Když je ušní boltec pootočený trochu dozadu, jsou na podrážděné kůži jasně vidět žlutohnědé stroupky. Než uši posypeme zásypem proti roztočům, musíme je (také na vnitřní straně) vyčistit vatičkou navlhčenou ve vlažné vodě. Děláme to velice opatrně. Zásyp nasypeme do celého ouška. Dobře si přečteme návod. Léčbu je většinou nutno opakovat. Ušní svrab je pro ostatní morčata nakažlivý.

Vši

Morčata mohou mít různé druhy vší, z nichž nejznámější je Gliricola porcelli. Tyto vši jsou velice tenké, 1 mm dlouhé, žluté a mají podlouhlý tvar. Nenasávají žádnou krev a způsobují tak nepatrné svědění, že se zvířatka téměř nedrbou. Vši se dají úspěšně zlikvidovat pudry, které se používají také u koček.

 

Použitá literatura: Morčata (autor: Hans L. Schippers)

_________________________________________________________

POUŽÍVÁNÍ ANTIBIOTIK U MORČAT

autor :  MVDr. Hedvika Tušlová

 
   Tento článek by se měl zabývat léky, které se používají u hlodavců, z kterých se zaměříme hlavně na morčata.Morčata patří mezi zvířata, která si velmi rychle našla cestu do rodin díky své dobré povaze. Většina chovatelů už také zná různé specifické potřeby těchto zvířat. Nebudeme se tedy zde zabývat způsobem chovu, výživou a potřebami morčat, ale zaměříme se hlavně na účinek antibiotik.
   Hlavní účinek antibiotik se projeví v trávicím traktu, kde se normálně vyskytují většinou aerobní a grampozitivní mikroorganismy.

   Mládě tyto bakterie získává už jako malé, kdy požírá trus rodičů a později i svůj. Při aplikaci antibiotik dojde k vybití těchto „dobrých“ bakterií a následuje přemnožení klostridií a koliformních bakterií, kterým se umožnili vhodné podmínky a ty začnou produkovat nebezpečné toxiny a velmi rychle dojde k enterotoxémii a endotoxinovému šoku.

   U morčat si při používání léků musíme počínat zvlášť opatrně, neboť léky, které se u ostatních zvířat s úspěchem používají, mohou být pro hlodavce i smrtelně nebezpečné. Obecně se dá říci, že špatně působí antibiotika, která účinkují na grampositivní bakterie, na což je třeba upozornit, protože se jedná o často používané léky. Je tedy nutné se vždy dívat na účinnou látku u daného léku. Tato látka bývá pravidelně napsána pod obchodním názvem léku : např. přípravek BAYTRIL obsahuje účinnou látku enrofloxacin.
   Chtěla bych varovat před těmito úč. látkami : penicilin, benzylpenicilin, ampicilin a lincomycin. Dále bych nedoporučovala ani užívání těchto látek : erytromycin, spiramycin a bacitracin. Neznamená to však, že všechna ostatní antibiotika jsou neškodná.
   Mohou být omezena svým toxickým působením na orgány (např. gentamycin při dlouhodobém podávání působí toxicky na ledviny), nebo se nesmí podávat rostoucím mláďatům (např. enrofloxacin).
   Další nebezpečí je též ve množství podaného léku. Musíme brát v úvahu kromě citlivosti na antibiotika též velikost zvířete. Morčatům se tedy podávají velice nízké dávky.
   Použití určitého antibiotika závisí samozřejmě na více faktorech a pouze veterinární lékař může rozhodnout, které antibiotikum je k léčení jedince nejvhodnější.
   Nabídka léků speciálně pro morčata je zatím velice malá. Prakticky jediný lék, který je obsažen v seznamu veterinárních přípravků je BORGAL (účinná látka sulfadoxin ze skupinysulfonamidů), který je určen pro primární (= prvotní a většinou virové) onemocnění dýchacího, trávicího, močového a pohlavního systému a pro sekundární ( = druhotné a většinou bakteriální) onemocnění.
   Další přípravek pro morčata je vakcína PASORIN proti pasteurelóze morčat a králíků. Pasteurelóza je čaté bakteriální onemocnění plic, které končí bez léčby i smrtelně. Dalo by se říci, že morčata jsou náchylnější k onemocnění dýchacího a trávicího ústrojí.
   Nebezpečí onemocnění se spíše týká chovu, kde je nahloučeno větší množství jedinců a dojde tedy mezi nimi snadno k nakažení. Většinou ale morčata trpí spíše neinfekčními problémy (přerostlé zuby, nedostatek vitamínů, nevhodné prostředí) než infekčními.

 

   Můžeme používat stále ještě velké množství léků. Chtěla bych upozornit na relativně vhodné účinné látky a to : enrofloxacin, tetracykliny, sulfonamidy, chloramfenikol a cefalosporiny. Tento výčet samozřejmě není úplný a neznamená tedy, že žádné jiné léky nelze použít.
   Samozřejmě se může stát, že přes všechnu věnovanou péči své zvířátko už nezachráníte. Ne vždy za to může volba antibiotika, ale podepíše se i velké množství jiných faktorů např. :stres (který bývá u morčat velký), výživa, prostředí, stáří, péče a nebo pozdní příchod k veterinárnímu lékaři. Proto je vhodnější přijít do ordinace při jakýchkoli prvních příznacích špatného stavu zvířete včas.

- - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - -  - - - - - - - - --  - - - - - - - -  - - -- - - -  - -

 IVOMEC

 autor : Skopalová Zdenka

  
   Poměrně často se chovatelé setkávají s tím, že jejich morčata ztrácí srst. Často bývá holé bříško a někdy bývá kůže pokryta malými stroupky. Velice často se tento problém vyskytne u samic po porodu. V tomto případě doporučujeme aplikovat vet. přípravek s obchodním názvem IVOMEC. Jedná se o přípravek vyvinutý k léčbě a prevenci parazitóz u velkých hospodářských zvířat.     

   Doporučená a vyzkoušená dávka pro dospělé morče je 0,2 ml a pro mláďata od věku 4 týdnů /pokud možno později/ 0,1 ml. Aplikaci opakujeme za 7 – 10 dní, při velmi silném napadení opakujeme ve stejném intervalu třetí dávku. Je vhodné vždy před aplikací tohoto přípravku morče vykoupat a po jeho naočkování je umístit do vyčištěného příbytku.
   Ivomec se aplikuje podkožně a má účinnost 3 týdny.  

- - - - - - - - -  -- - - - -  - - - - - - -- - - - - - --  - - - - - - - - --   - - - - - - - - - - -

PRŮJEM

 autor : MVDr. Denisa Vítková

 
Průjem spojený s dalšími zdravotními problémy 
(nechutenství, naježená srst, neochota k pohybu, apatie atd.) :
 
1.  Navštívit veterinárního lékaře

2.  Možné příčiny: bakteriální zánět, virová infekce, parazité (nejčastěji kokcídie), hypovitaminóza C aj.

 
 

Průjem bez dalších zdravotních problémů :

 
1.  Dietní chyba: překrmení jedním druhem krmení, náhlý přechod z jednoho druhu krmení na druhý, příliš mnoho zeleného krmení
 

-      Dostatek vody (příp. neslazený čaj), seno – po 2 dny, nepřestane-li zajít k veterináři

 
2.  Kokcidióza: parazitární onemocnění hlavně tenkého střeva, u zdravých zvířat může být příčinou mírného průjmu, příp. hubnutí, u březích samic, mláďat a u stresovaných zvířat (průvan, časté transporty, nevhodné zacházení, špatná  hygiena chovu atd.) může způsobit rychlé úhyny bez jakýchkoliv příznaků
 
-   Použití přípravků proti kokcidióze :
 
Albendazol (Aldifal) po 3 dny 0,4 – 1 ml/kg (mláďata 0,2 – 0,4 ml)
 
Fenbendazol (Panacur) po 3 dny – tablety pro psy 1/5 tablety dospělé morče, 1/10 tab.mládě rozpustit ve vodě

                                                     - suspenze: 2 ml pro dospělé morče, 1 ml pro mládě 

 

Sulfadimidin – ½ lžičky /250 ml vody, podávat 3 dny, poté 2 dny nepodávat, dále 3 dny opět podávat lék

 

Metronidazol (Entizol) 1/5 tablety na dospělé morče, 1/10 tablety na mládě po 5 dní

 

- doporučuje se aplikovat tyto přípravky preventivně a to alespoň 2x ročně, navíc samicím před krytím ! (při březosti nepodávat!), mláďatům v 1. týdnu života, před výstavou atd.

 
 
3.  Antibiotiky způsobený průjem (enterotoxémie): většina antibiotik může způsobit zničení střevních mikroorganismů, které jsou potřebné pro dobré trávení morčete. Jestliže dojde ke snížení počtu této důležité mikroflóry, namnoží se místo ní klostrídie, které potom produkují velké množství toxinů a mohou morče i usmrtit. Při podávání antibiotik je vhodné preventivně podávat
 

-  ½ lžičky netučného bílého jogurtu 1 – 2x denně

-  rozpuštěný trus od zdravých morčat

Lactobacilus v tabletách pro člověka

-------------------------------------------------------------------------------------

PORUCHY REPRODUKCE

NEJČASTĚJŠÍ ONEMOCNĚNÍ BŘEZÍCH SAMIC

 autor : MVDr. Denisa Vítková

 

Toxémie gravidních samic (ketóza)

  
Metabolické onemocnění, které se objevuje během posledních 2 týdnů březosti nebo 1 týden po porodu
 
Predispoziční faktory - obezita, nedostatek pohybu, stres, nekvalitní potrava během gravidity, velký počet mláďat nebo jedno velké
 
Příznaky onemocnění :- rychlý úhyn bez jakýchkoliv příznaků
- neochota k příjmu potravy (hladovění mobilizuje tuk do jater k získání energie, jako vedlejší produkt vznikají ketolátky, které lze nalézt v moči, dechu morčete – je cítit po acetonu)

 

- neochota přijímat tekutiny
- svalové záškuby
- neochota k pohybu
- morče je smutné s naježenou srstí
- obtížné dýchání
- potraty, porody mrtvých mláďat
 - koma, smrt během 2 – 5 dní
 
Řešení : - aplikace glukózy, dostatek tekutin – voda + vitaminy, minerální látky, aminokyseliny (glukopur, 5% glukóza inj., Aminosol, Multi-BioWeyxin, Promotor, Sangrim , Duphalyte aj.)
- neodkladná návštěva veterinárního lékaře

 
Prevence - omezení obezity, vyloučení stresu v období březosti a zajištění kvalitní potravy.

-------------------------------------------------------------------------------------

PORUCHY REPRODUKCE

NEJČASTĚJŠÍ ONEMOCNĚNÍ BŘEZÍCH SAMIC

 autor : MVDr. Denisa Vítková

 

Ztížený porod (dystocia)

  
Příčiny :
 
Úzké porodní cesty  - v rozmezí 6. – 9. měsíce srůstá dříve chrupavčitá spojka spodní části pánve (symfýza) a tím se znemožňuje potřebné roztažení porodních cest pro pasáž mláďat. Prevence spočívá v zapouštění mladých samic před 7. (max.9.) měsícem věku.
Příliš velká  nebo deformovaná mláďata.
Špatné uložení mláďat v děloze.
Vysílenost samice při větším počtu mláďat.
  
Příznaky : - apatie, červenohnědý výtok z pochvy, zpočátku výrazné stahy, které později přechází ve vysílení, při neposkytnutí pomoci úhyn
- samice gravidní více než 75 dní bez příznaků porodu
- intenzivní porodní stahy trvající déle než 30 minut bez vypuzení prvního plodu
- porod trvá více než 60 minut
- doba mezi jednotlivými mláďaty je více než 15 minut a samice intenzivně tlačí
- zapáchající výtok z pohlavních cest
- narušení celkového zdravotního stavu
 
Řešení : - vyhledat pomoc veterináře
- slabé kontrakce bez překážky v porodních cestách:  glukóza inj. (5% glukóza, 10% calcium gluconicum 0,5ml pro toto), oxytocin 1 – 3m.j. 2 – 3x v intervalech 30 – 45 minut do účinku, pod kůži, do svalu, žádný efekt – císařský řez
- úzké porodní cesty, nadměrný plod, deformovaný plod, slabé porodní bolesti, neschopnost vybavit plod přes pochvu, nedostatek plodových vod, vysílenost samice – císařský řez (úspěšnost tohoto zákroku se snižuje s vysíleností samice)
  

-------------------------------------------------------------------------------------

PORUCHY REPRODUKCE

NEJČASTĚJŠÍ ONEMOCNĚNÍ BŘEZÍCH SAMIC

 autor : MVDr. Denisa Vítková

 

Záněty mléčné žlázy

 
Postihuje kojící samice a pokud přejde v septikémii (bakterie nebo jejich toxiny se dostanou z místa zánětu do krve) může způsobit úhyn samice, přechodem do mléka potom úhyn mláďat.
Původci - Stafylokoky, Streptokoky aj.
 
Příznaky : - na začátku teplá, zarudlá, zduřelá mléčná žláza, později ztuhlá, bolestivá
- horečka (až 40°C)
- nechuť k příjmu potravy, neochota k pohybu
- úhyn mláďat
- průjem
 
Řešení : - oddělit mláďata
- zvýšit příjem vitaminů, tekutin
- teplo
- návštěva veterinárního lékaře, který naordinuje antibiotika (tetracykliny, chloramphenikol, cephalosporiny, sulfonamidy)
 

-------------------------------------------------------------------------------------

NEMOCI KŮŽE - PARAZITÉ 

 autor : MVDr. Denisa Vítková

 
VIDITELNÍ OKEM
  
VŠENKY (Gyropus ovalis, Gliricola porcelli, Trimenopon hispidum)

 

 

Žlutobílý, 1 – 2 mm velcí parazité, velmi čile se pohybující v srsti, živí se šupinkami kůže, nejsou přenosní na člověka ani další domácí zvířata (pes, kočka, ptáci).

Morče znervózňují svým pohybem a vyvolávají úpornou svědivost, která může vést k sebepoškozování s následnou bakteriální infekcí.

Nejčastěji okolo uší, nebo v rozetách.

Srst je suchá, olámaná, později prořídlá, se stroupky a se zvýšenou tvorbou kožních šupinek.

Diagnostika: nález hnid zavěšených na chlupech (dobře viditelné za ušima), dospělé všenky je vidět po rozhrnutí srsti nebo zachycením na lepící pásku :  odstřihneme asi 5 cm průhledné lepící pásky a po rozhrnutí srsti několikrát přitlačíme na kůži morčete, při rozsáhlé invazi se nám dospělé všenky nalepí na pásku.

 

Řešení:

- provést u všech zvířat v chovu
- ivermectin (Ivomec) podkožně , za 7 – 10 dní zopakovat
- fipronil (Frontline) jednorázově
- permethrin (Biokill) po týdnu zopakovat
- imidacloprid (Advantage) jednorázově
- selamectin (Stronghold) za měsíc zopakovat

- koupel v amitrazu (Tactic, Ectodex) 2 ml/ l vody za 10 dní zopakovat

- dezinfekce klece a jejího vybavení růžovým roztokem hypermanganu, příp. vystříkat Jacutinem, Biokillem

 
ROZTOČI (Cheyletiella parasitivorax, Chirodiscoides caviae)
 

Hlavně v chovech s větším počtem jedinců, Cheyletsiella (dravčík) přenosná na člověka, žijí na povrchu kůže a živí se tkáňovým mokem, jejich rychlý pohyb a žlutošedá barva jim dala i název „walking dandruff“ – pochodující lupy.

Napadení se projevuje zvýšenou tvorbou šupin na krku, hřbetu, při rozhrnutí srsti podél páteře pozorujeme množství lupů ulpívajících na srsti, stroupky se začervenalou kůží, slepenou srstí, vše doprovázeno silným svěděním. Nejvíce postižená bývají mláďata, velmi dobře se šíří mezi ostatní jedince.

Diagnostika: lepící páska, potvrzení pod mikroskopem
 
Řešení: - u všech zvířat v chovu, dezinfekční opatření nejsou nutná
- ivermectin (Ivomec) zopakovat za 7 – 10 dní a poté za 2-3 týdny
- fipronil (frontline) jednorázově
- permethrin (Biokill) po týdnu zopakovat
- amitraz (Tactic, Ectodex) 2 ml/ l vody za 10 dní zopakovat

-------------------------------------------------------------------------------------------------------  

TROMBIKULÓZA (Neotrombicula autumnalis)
 

U venku žijících morčat, larvy sají krev, nachází se v místech tenké kůže (břicho, končetiny, okolo uší, tlamy) jako narůžovělé kuličky

Řešení: - permethrin (Biokill), Arpalit, příp. pokapat ivermectinem
 
BLECHY
 
U morčat vzácné, spíše přenos blechy kočičí, psí
Řešení: - permethrin (Biokill), Arpalit, příp. pokapat ivermectinem
 
KLÍŠŤATA
 

Morčata ve výbězích, domácí morče krmené zeleným krmivem v oblastech s výskytem klíšťat

Řešení:

- klíště zakápneme jodovým přípravkem (př. Jodisolem) a opatrně vytočíme (pomocí speciálních kleštiček, verzatilky nebo „elektrikářského krokodýlka“), po vyndání místo zdezinfikujeme, ivermectin zabíjí přisátá klíšťata, (nezakapáváme olejem, protože dusící se klíště ještě před uhynutím vypustí do rány sliny s případnou infekcí – virem klíšťové encefalitidy nebo bakterií Borelie)

-----------------------------------------------------------------------------------

(zdroj - http://www.klubmorcat.cz/)